Gevolgen stoppen met roken

Als je gaat stoppen met roken, dan heeft dit bepaalde verschillende gevolgen, die positief of negatief kunnen zijn.

24 uur nadat je geen sigaret meer hebt aangeraakt zullen alle sporen van koolmonoxide uit je lichaam verdwenen zijn. Je zult het niet heel erg merken, omdat je ook gewend bent aan de rokershoest, maar een gevolg van het wegblijven van koolmonoxide is dat je het vuil uit je longen ophoest. Dit kan bij een wat erger zijn en bij de ander wat minder. Soms merk je helemaal niets van, dat je meer hoest dan normaal.
Als alle nicotine uit je lichaam verdwenen is, dan zul je vrijwel gelijk merken dat je meer en beter smaakt en ruikt. Je ademwegen zijn namelijk vrijer en schoner, waardoor alles weer terugkomt. Wel heb je nog steeds een dringende behoefte aan nicotine. Dit moet je gewoon even uitzitten en volhouden dat je niet naar een sigaret grijpt.

Een ander gevolg is dat je beter gaat ademen zodra je geen nicotine meer binnen krijgt. ’s Nachts zul je gewoon met je mond dicht kunnen slapen, omdat je weer via je neus kunt ademen en niet meer snurkt.
Een nadelig gevolg is dat je lichamelijk klachten kunt krijgen tijdens het ontwenningsproces in de eerste week. Hoewel het bij iedereen verschilt, kunnen er klachten voorkomen zoals hoofdpijn of keelpijn, en ook is het vaak zo dat mensen snel geïrriteerd zijn bij de kleinste dingetjes. Dit kan snel tot ruzies leiden.

Doordat de smaak en geur weer optimaal zullen zijn, zoals ze horen, zal het ook wel kunnen voorkomen dat je meer honger hebt, en meer gaat eten gedurende een bepaalde tijd. Dit zorgt er uiteraard voor dat je aan gewicht toeneemt. Dit zal misschien even schrikken zijn, maar het is niet erg. Zodra je helemaal gestopt bent, kun je weer een gewoon eetpatroon ontwikkelen waardoor je niet nog meer aankomt.
In de eerste tijd die volgt op het stoppen met roken, zul je de meeste gevolgen merken en ook zijn ze dan het heftigste. Als je er eenmaal aan gewend bent dat je gestopt bent, zul je geen korte termijn gevolgen meer merken. Er zijn namelijk ook gevolgen die zich pas na lange tijd laten zien. Deze merk je niet of weinig. Zo heb je bijvoorbeeld de kans op longkanker afgebouwd, en heb je ook minder kans op hart- en vaatziekten. Dit is toch wel een van de belangrijkste gevolgen die je kunt hebben als je stopt met roken.

Als je eenmaal helemaal gestopt bent met roken, zul je kunnen genieten van je leven zonder nicotine. Je gezondheid is erop vooruit gegaan, je voelt je fitter en hebt meer zin om dingen te doen. Deze dingen kun je betalen van het geld dat je hebt gespaard doordat je geen dure sigaretten meer hoeft te kopen. Voor de mensen om je heen is het ook erg positief dat je gestopt bent. Je bent niet meer zo prikkelbaar, je brengt hun gezondheid niet in gevaar en het leeft gewoon veel vrijer.