Tips stoppen met roken

Het is een hele stap als je voor jezelf hebt besloten dat je gaat stoppen met roken. Het is een moeilijke beslissing en zal je niet makkelijk afgaan. Toch zijn er een aantal dingen die kunnen helpen om het stoppen met roken zo makkelijk mogelijk te laten gebeuren, en die je misschien zelfs helpen om sneller compleet te stoppen. Hieronder volgen een aantal tips, die het proces van het stoppen vergemakkelijken.

Iedereen heeft andere gewoontes en andere reacties op bepaalde situaties. Toch is het de overweging waard om, voordat je begint met nicotinevervangers of andere hulpmiddelen, in 1 keer te stoppen met roken. Gewoon van de 1 op de andere dag geen sigaretten meer. Dit is een drastische manier, maar wel de meest effectieve. Je hebt namelijk niet dat hele lange proces van minderen, en je verkort het ontwenningstijdvak. Veel mensen zweren bij deze aanpak, en zeggen dat het de enige manier is om echt van roken af te komen. Dit verschilt natuurlijk per persoon.

Als de vorige aanpak van het plotseling stoppen niets voor jou is, zijn er altijd nog hulpmiddelen zoals nicotinepleisters, zuigtabletten of kauwgom. Kijk op het internet naar de verschillende mogelijkheden en kies er een uit die voor jou het beste lijkt. Je vervangt een aantal sigaretten door deze hulpmiddelen en vermindert daardoor het aantal sigaretten dat je per dag rookt. Je doseert steeds meer, totdat je helemaal geen sigaretten meer rookt. Zorg dat je altijd een pakje van deze nicotinevervangers in je tas of broekzak hebt, zodat je nooit in de verleiding komt, mocht je de vervangers vergeten zijn.

Ga niet bij mensen staan die aan het roken zijn of die regelmatig roken. Stond je vroeger met een groepje mensen voor de deur te praten tijdens werk, en roken er een aantal van hen? Verbreng je pauzes dan ergens anders, of met mensen waarvan je weet dat zij niet roken.

Door veel water te drinken, hou je jezelf bezig, en verminder je een beetje de trek naar een sigaret. Bovendien is het ook nog eens gezond.

Als de trek of behoefte naar een sigaret zich voordoet, probeer dan je gedachten compleet op iets anders te richten. Als je ergens anders aan gaat denken of jezelf bezig houdt met iets productiefs, ga je er vanzelf niet meer aan denken en verdwijnt de behoefte.

Deel aan je vrienden en familie mee dat je gaat stoppen met roken. Zij kunnen je helpen om je bijvoorbeeld niet extra in verleiding te brengen, of niet over het onderwerp te praten. Hoe meer mensen het weten hoe makkelijker je kunt stoppen.

Richt je op de positieve dingen die je krijgt zodra je gestopt bent. Je houd meer geld over (een hele hoop zelfs) per maand, je gezondheid gaat erop vooruit, je hebt minder kans op hart- en vaatziekten, je conditie gaat erop vooruit. Alleen maar goede dingen je kunt winnen! Dit moet motivatie genoeg zijn om het uit te zitten en ook echt te stoppen met roken, hoe lastig het ook kan zijn.