Voordelen stoppen met roken

Als je aan het twijfelen bent of je moet stoppen met roken, volgen hieronder een aantal van de vele voordelen die het met zich meebrengt. Nadelen van stoppen met roken bestaan gewoonweg niet, dus de voordelen zouden een goede motivatie moeten zijn.

De nicotine in sigaretten en sigaren zorgt ervoor dat op de lange termijn je tanden geel kleuren. Dit is niet alleen een onfijn gezicht, het is ook nog eens slecht voor je tanden, omdat deze sneller kapot kunnen gaan. Hetzelfde geldt voor je vingers. De vingers waarmee de sigaret altijd wordt vastgehouden worden door het teer geel en eeltig. Zodra je stopt met roken geef je je vingers en tanden de kans zich te herstellen.

Het is je vaak niet bewust hoeveel roken eigenlijk kost. Het is namelijk makkelijk om samen met de boodschappen nog even een pakje sigaretten in de kar te gooien, maar wat het nou precies kost…? Er zijn veel mensen die een pakje sigaretten per dag roken, en ervan uitgaande dat een pakje €5 kost, ben je per maand zo’n €140 kwijt aan sigaretten. Ook al rook je een pakje per week, toch ben je per maand €20 armer, waar je leuke dingen van zou kunnen doen. Mensen die stoppen met roken hebben dus het voordeel dat ze meer geld overhouden aan het eind van de maand. En er zijn toch echt leukere dingen te bedenken om je geld aan uit te geven.

Als je stopt met roken heb je ook nog eens het voordeel dat je in de winter, als het sneeuwt of vriest, of op een regenachtige herfstdag niet meer buiten hoeft te staan in je pauzes. In plaats daarvan kun je in de lekker warme kantine genieten van een gezonde lunch, terwijl je collega’s buiten staan te klappertanden.

Niet geheel onbelangrijk: je gezondheid. Deze gaat er met sprongen op vooruit zodra je hebt besloten geen sigaret meer aan te raken. Na een tijd ga je je namelijk fitter en sportiever voelen, en merk je dat je meer conditie hebt. Nicotine trekt je als het ware naar beneden waardoor je futloos word. Mettertijd verdwijnt dan ook die vervelende rokershoest, en kun je beter ademen. Waarschijnlijk zal dit als een hele bevrijding aanvoelen.

Daarnaast hoef je je niet meer schuldig te voelen dat je de gezondheid van anderen in gevaar brengt, aangezien je ze niet meer passief laat meeroken.

Een jaar of 10 nadat je gestopt bent met roken, heb je de kans op hart- en vaatziekten beduidend kleiner gemaakt. Ook de kans op longkanker is minder geworden.

Wat ook een voordeel kan zijn is dat je trots op jezelf bent zodra het je is gelukt om uit te komen zonder sigaretten.

Je ziet dus dat er genoeg voordelen zijn van stoppen met roken, en dit was nog niet eens alles. Er zijn nog veel meer factoren die erop vooruitgaan. Als je je op deze voordelen concentreert en jezelf motiveert, dan zal het je makkelijker afgaan om compleet te stoppen.