Stoppen met drinken

Drinken is, net als roken, een verslaving waarmee het moeilijk stoppen is.

Allereerst moet je verslaving herkennen en erkennen. Alcohol is namelijk een gemene en stiekeme verslaving. Je hebt soms niet eens in de gaten dat je niet meer zonder kunt.

Je lichaam went erg snel aan alcohol, en daarom moet je steeds iets meer gaan drinken, zodat je lichaam er wat van merkt. Drank kan voor iedereen een hoop kapot maken. Je lichaam gaat er langzaam maar zeker kapot door, zonder dat je dit duidelijk merkt. Als je alleen maar ongenietbaar bent tijdens periodes waarin je niet drinkt, of juist wel, dan is het voor de personen om je heen een extra last. Meestal weet men niet goed hiermee om te gaan, omdat de persoon die veel drinkt, het ontkent en afblokt.

Belangrijk is het dus om voor jezelf te beslissen om te stoppen met drinken. Je bent namelijk de enige die er echt iets aan kan doen, en die het probleem op kan lossen. Zodra dat je duidelijk is, ben je al een heel end op weg, het toegeven dat je een probleem hebt is namelijk niet de makkelijkste stap.

Aangezien alcohol een verslaving kan zijn, kunnen er ook ontwenningsverschijnselen optreden net als bijvoorbeeld bij het stoppen met roken. Als je gaat stoppen met drinken kan het zijn dat je last krijgt van trillende handen of hevige transpiratie. Algemene onrustigheid is ook een veel voorkomend verschijnsel, het lichaam moet het namelijk zonder alcohol doen, waar het aan gewend is, en dit veroorzaakt verschillende verschijningen. Daarnaast kan het ook zijn dat de bloeddruk omhoog gaat, en vermoeidheid zich voordoet.

Een paar tips om deze periode makkelijker door te komen zijn bijvoorbeeld afleiding. Je kunt je dag inplannen, zodat je geen gelegenheden of verleidingen hebt, waarin je weer zou kunnen gaan drinken. Als het nodig is, kan het ook overwogen worden om naar de AA te gaan. Dit zijn praatgroepen met mensen die in principe het zelfde probleem hebben, alleen met andere achtergronden. Praten met gelijkgezinden kan in vele gevallen al een motivatie zijn om geen drank meer aan te raken. Je denkt misschien, als je iemand anders zijn verhaal hoort, dat diegene het nog slechter heeft, en dat jij eigenlijk geen reden hebt om je zorgen te verdrinken.

Het is een lange en zeker geen makkelijke tijd. Maar het belangrijkste is de motivatie en de wil om echt te stoppen met drinken. Als je daarna een plan maakt, hoe je wil bereiken dat je droog komt te staan, en je hieraan houdt, heb je een rode draad tijdens het proces.
Ook al is het geen onderwerp waar je graag over praat, en waar je je misschien wel voor schaamt, het is toch belangrijk om het zoveel mogelijk mensen te vertellen, waar je om geeft. Zij kunnen dan namelijk zorgen dat je niet in de buurt komt waar veel gedronken wordt bijvoorbeeld. Ze zullen je niet veroordelen; alleen maar helpen waar ze maar kunnen.

Concrete hulpmiddelen om te stoppen met drinken zijn er niet bepaald. Maar als je het op eigen kracht haalt, en je doel bereikt geen enkele druppel meer te drinken, kun je nog trotser op je zelf zijn, dat je het helemaal alleen gehaald hebt.