Ontwenningsverschijnselen stoppen met roken

Stoppen met roken is een hele goede beslissing. Als het een makkelijk proces zou zijn, dan zouden er heel wat minder mensen roken op deze wereld. Je zou zomaar kunnen zeggen ik stop, en vervolgens nooit meer een sigaret aanraken. Dit kan natuurlijk ook wel, maar er zijn wel een hoop dingen die niet zo prettig zijn. Er hangen bepaalde ontwenningsverschijnselen aan het stoppen met roken. Hieronder worden een aantal van deze ontwenningsverschijnselen behandeld. Het zullen lang niet alle verschijnselen zijn, aangezien er talloze bestaan. Hoewel iedereen anders reageert zodra je geen nicotine meer binnen krijgt, zal iedereen toch wel last krijgen van ten minste een paar ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen per persoon verschillen.

Als je besluit in een keer te stoppen met roken, zul je merken dat je in de eerste paar dagen of weken snel geïrriteerd bent en uit je slof schiet, als iemand iets zegt. Je snauwt die persoon af, wat niet voordelig is voor de relatie die je met die persoon hebt. Je zult dus moeten proberen om jezelf onder controle te houden, en niet snel geïrriteerd te raken. Je algemene humeur zal er even wat op achteruit gaan, en je ziet vaak de negatieve kanten van dingen.

Je zult naast de normale rokershoest, een vervelend kuchje krijgen, waarin je alle vuiligheid uit je longen ophoest. Vaak bemerk je niet echt dat je deze hoest hebt, omdat je gewend bent aan de rokershoest. Na een tijd zul je minder gaan hoesten, totdat het op een gegeven moment helemaal weg is.
Kleine lichamelijke klachten kunnen zich voordoen, zoals meer hoofdpijn dan normaal, keelpijn of duizeligheid. Het zal niet lang duren, het lichaam moet er even aan wennen dat er geen nicotine meer in het lichaam komt, wat normaal gesproken regelmatig gebeurde. Je kunt wel pijnstillers nemen die de pijn iets verminderen, maar verder zul je moeten wachten tot het vanzelf overgaat.

De darmen zullen zich ook kenbaar maken. Je krijgt meer trek, waardoor je meer eet, en dus ook een andere stoelgang hebt. Aan het begin zul je dit veel merken, daarna normaliseert dit een beetje, en zul je het niet meer merken.

De eerste paar weken zul je rusteloos zijn en weinig kunnen slapen, omdat je vaak de behoefte hebt aan een sigaret. Dit gaat na een tijd ook over, en je nachtrust komt langzaam maar zeker terug. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het beste is om het gewoon uit te zitten totdat het over is.
Hoe vervelend de ontwenningsverschijnselen ook zijn, en hoeveel last je er ook van hebt, het zijn goede dingen, en het is een goed teken. Je lichaam reageert erop dat je niet meer rookt, en moet zich even herstellen. Nadat dit gebeurt is zul je geen behoefte meer hebben aan een sigaret.

Laat je dus niet afschrikken door deze verschijnselen maar zie ze eerder als motivatie, om goed door het proces heen te komen. Het zal je namelijk goed doen voor de toekomst en je zult blij zijn dat je jezelf er doorheen gesleept hebt.