Hypnose

Tussen de vele hulpmiddelen die er bestaan voor het stoppen met roken, kun je ook wel eens de methode van de hypnose tegenkomen. Deze methode wordt niet zo heel snel gebruikt, maar kan voor sommige mensen toch wel een uitkomst bieden.

Ook hier is het zo dat er veel verschillende plaatsen zijn waar je hypnose kunt laten uitvoeren, dat moet helpen bij het stoppen met roken. Volgens verschillende mensen heeft hypnose zo zijn voordelen maar ook nadelen. Het is een methode die ieder voor zich moet ontdekken.

Voordelen van hypnose bij het stoppen met roken zijn vooral dat er geen ontwennigsverschijnselen zijn en dat je geen stress hebt, die normaal gesproken vaak samenhangt met de wegblijvende nicotine en zijn verslavende werking. Ook neem je geen gewicht toe, omdat er in je onderbewustzijn iets wordt veranderd, dat verder geen uitwerking heeft op je eetgedrag. Door middel van hypnose heb je dus niet de normale verschijnselen die zich voordoen bij het ‘gewone’ stoppen met roken. Als je ervoor kiest om hypnose te gebruiken bij het stoppen met roken, wordt er gezegd dat dit voorgoed is. Dat je dus nooit meer die trek krijgt in een sigaret. Uiteraard kunnen alleen mensen dit beoordelen die dit hebben meegemaakt, en de gevolgen hebben kunnen beoordelen.

Je wordt onder hypnose gebracht, en terwijl dit gebeurt, wordt er iets veranderd in je onderbewustzijn, dat het verlangen naar nicotine als het ware verwijdert. Je laat de verslaving los, en je zou in principe weer wakker worden als niet-roker. Het tempo van zo’n behandeling kun je zelf bepalen, dit is wel een voordeel, want als je je er niet helemaal prettig bij voelt, kun je het altijd een tijdje verder uitstellen. Andersom gaat dit natuurlijk ook, je kunt het proces zo snel mogelijk maken.
Het is een snelle en effectieve manier om van het roken af te komen. Vaak zijn 2 sessies al voldoende om een blijvend resultaat te bemerken.

Er zijn natuurlijk ook nadelen. Een hypnose is niet zomaar iets, wat iedereen even doet in een half uurtje. Eerst moet je een betrouwbaar iemand vinden die dit doet, en dit kan wel even duren voordat zo iemand gevonden is. En dan nog weet je niet precies wat je kan verwachten. Je moet jezelf totaal geven en toevertrouwen aan de persoon voor wie je hebt gekozen. Vaak is hypnose een van de laatste methodes die mensen proberen om van roken af te komen, nadat zij al andere hulpmiddelen hebben uitgeprobeerd, zonder resultaat. Lichamelijk zul je van hypnose niets merken, dit is volledig gericht op de geest en het onderbewustzijn.

Wel moet je open staan voor hypnose, en moet je er voor jezelf zeker voor zijn dat je geen aandoeningen hebt, die negatief kunnen uitwerken. Mensen met epilepsie wordt bijvoorbeeld afgeraden om gebruik te maken van hypnose. Voor bepaalde medicijnen is het ook beter om eerst even te checken of het geen bijwerkingen kan geven in combinatie met hypnose.

Denk er dus goed over na of hypnose een geschikte keuze voor jou zou zijn.