Nicotinepleisters

Van de vele verschillende hulpmiddelen die er op de markt bestaan, is de nicotinepleister er 1 van die redelijk populair is bij mensen die willen stoppen met roken. Er zijn verschillende merken die deze pleisters op de markt aanbieden, maar Niquitin en Nicotinell zijn wel de twee bekendste merken, waarvan er ook regelmatig reclames te zien zijn op televisie of in kranten bijvoorbeeld.

De werking van een nicotinepleister is als volgt: door de pleister aan te brengen op je lichaam, krijg je 24 uur lang nicotine binnen door middel van een gelijkmatige dosering. Het maakt niet uit of je de pleister plakt op je arm of been of ergens anders, dit ligt aan de persoon, en wat het fijnste aanvoelt. Doordat je de nicotinepleisters gebruikt heb je minder trek in een sigaret omdat je de verslavende stof nicotine al binnenkrijgt. Doordat je dit dus nog steeds krijgt, heb je tijdens het proces van het stoppen met behulp van nicotinepleisters dus wel minder last van ontwenningsverschijnselen. Sommige mensen vinden dit dus een gemakkelijkere manier van stoppen met roken.

Doordat je de pleister ’s nachts ook oplaat, en er in de ochtend nog een klein beetje nicotine toegediend wordt, verdwijnt op een gegeven moment ook de drang naar een ochtendsigaret.

Een nadeel van nicotinepleisters is dat het bij sommige mensen jeuk en rode plekken kan veroorzaken op de plaats waar de pleister heeft gezeten. Je kunt er dan voor kiezen om andere hulpmiddelen te gaan gebruiken als het te erg is, of om te wachten totdat het overgaat. Ook onrust tijdens het slapen kan een oorzaak zijn van nicotinepleisters, en als dit het geval is, is het een beter idee om de pleisters toch niet gedurende de nacht op te houden.

Een voordeel is wel dat, hoewel je nog steeds verslavende nicotine binnenkrijgt, je geen andere schadelijke stoffen meer in je lichaam stopt. Uiteindelijk kun je het gebruik van de pleisters langzamerhand afbouwen en zo helemaal stoppen, totdat de drang naar nicotine helemaal weg is.
Nicotinepleisters zijn verkrijgbaar bij drogisterijen en apotheken, en je zult ze ongeveer gebruiken gedurende drie maanden. Nicotinepleisters zijn dus over het algemeen een goede manier van stoppen met roken, hoewel elke persoon anders reageert, en dit uitgeprobeerd moet worden.

Er zijn wel een paar bepaalde grenzen voor het gebruiken van nicotinepleisters. Ze mogen/kunnen namelijk niet worden gebruikt door mensen die jonger zijn dan 18, die hartritme problemen hebben, die slecht tegen verschillende stoffen uit te pleisters kunnen of die problemen hebben met hun huid. Het is dus heel belangrijk om van te voren even de bijsluiter te lezen of op internet informatie op te zoeken, of de nicotinepleisters wel geschikt zijn voor je. Mocht je iets niet zeker weten, kun je altijd het beste de huisarts of apotheker vragen, of het verstandig is om ze toch te gebruiken.

Prijzig zijn ze op zich wel, maar je weet dat het maar tijdelijk is. Je betaalt al snel zo’n 20 Euro voor 7 tot 10 pleisters. Heel wat meer dus dan een pakje sigaretten, maar wel effectief om te stoppen met roken.